Het voorstel van minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer om de huurregels te versoepelen, vallen niet in goede aarde bij zowel belangenbehartigers van huurders als van verhuurders. Ook coalitiegenoten NSC en VVD hebben zorgen geuit. Ze vinden dat de minister naar de belastingdruk van verhuurders moet kijken, in plaats huurders te confronteren met hogere huurprijzen.

Keijzer wil de regels voor huurwoningen aanpassen om hogere huren mogelijk te maken. Op die manier wil ze de verkoop van huurwoningen tegengaan. Dat schrijft de BBB-minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Vooral particuliere verhuurders zijn hun woningen aan het verkopen, maakt Keijzer op uit een analyse van woningmarktcijfers. Dat zou komen door een samenloop van regels en economische omstandigheden. De Wet betaalbare huur die sinds juli regelt dat voor meer woningen maximale huurprijzen gelden, speelt mee. Maar het “uitponden” oftewel verkopen van huurwoningen neemt volgens de minister al sinds 2021 toe.

Lees ook: Huis verhuren als particulier: levert het nog iets op of wordt belastingdruk te hoog?

Keijzer wil de volgende drie maatregelen nemen om de pijn voor verhuurders te verzachten.

  • De eerste maatregel gaat om WOZ-cap, de regel waarbij de WOZ-waarde van een woning maximaal voor een derde mag meetellen bij het bepalen van de huurprijs. Keijzer denkt aan een "prijsopslag" voor woningen die met deze regel te maken hebben. Daardoor kan de maximale huurprijs met tientallen euro's stijgen.
  • Woningen zonder buitenruimte krijgen op dit moment minpunten in het systeem dat de maximale huurprijs bepaalt. Die minpunten wil Keijzer afschaffen. De maximale huur kan daarmee volgens haar zo'n 33 euro per maand omhoog.
  • Kleine rijksmonumenten hebben volgens de minister een "unieke karakteristieke kwaliteit" en liggen vaak op fijne plekken. Dat wil Keijzer laten terugkomen in een huurprijs die 40 tot 70 euro hoger mag liggen dan nu het geval is.

Keijzer wil haar besluiten voor de zomer voorleggen aan de Tweede Kamer om ze op 1 januari volgend jaar te laten ingaan, meldt een woordvoerder. Het is nog niet zeker of dat gaat lukken. De hogere huren zijn pas mogelijk bij contracten die onder de nieuwe regels worden afgesloten.

Minister gaat niet ver genoeg voor verhuurders en coalitiegenoten NSC en VVD

Voor belangenvereniging Vastgoed Belang zijn de maatregelen die Keijzer wil nemen niet voldoende. Volgens de organisatie voor particuliere verhuurders is het ook nodig dat de belastingen omlaag gaan.

"Vastgoed Belang waardeert de inspanningen van minister Keijzer, maar de maatregelen zijn ontoereikend om de structurele problemen op de woningmarkt aan te pakken, namelijk het massale verlies van sociale en middenhuurwoningen", reageert voorzitter Niek Verra.

Lees ook: Meer huurwoningen in middenhuur, maar fors minder in vrije sector sinds invoering strengere huurwet

De belangenorganisatie zou ook graag zien dat tijdelijke huurcontracten vaker mogelijk blijven, terwijl die sinds juli vorig jaar feitelijk alleen voor studenten zijn toegestaan. Tijdelijk verhuur zou verhuurders de tijd geven om eventueel gunstigere regelgeving af te wachten, beargumenteert Vastgoed Belang.

Coalitiegenooot NSC heeft juist "serieuze zorgen" over het besluit van Keijzer om toch hogere huurprijzen in het middensegment toe te staan. Merlien Welzijn (NSC) schrijft op LinkedIn "absoluut geen voorstander te zijn" van Keijzers plannen om het puntenstelsel voor huurwoningen te verruimen.

Welzijn mist vooral een "fundamentele reflectie" op de belastingdruk in de huurmarkt. "De hoge box 3-heffing is in onze ogen de echte bottleneck." Op X vult zij aan dat het "de verkeerde kant" opgaat. "We gaan niet morrelen aan de bestaanszekerheid van huurders."

Ook coalitiepartij VVD is niet tevreden, maar dan vooral omdat het die partij niet ver genoeg gaat. "Het is tientjeswerk", laat Kamerlid Peter de Groot weten. "Daarmee ruim onvoldoende om deze desastreuze huurwet te repareren en het uitponden te stoppen."

Marieke Wijen-Nass (BBB) is juist blij met de aanpassing van minister Keijzer. "Ze kiest voor gezond verstand en gooit de woonwet van Hugo de Jonge op de schop." Net als de VVD is BBB van mening dat de vorige huurwet vooral zorgt voor verkoopacties van verhuurders en dat "particuliere huurders de dupe werden en met lege handen kwamen te staan".

Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) vindt het besluit van Keijzer "ongelooflijk". Hij wijst erop dat de huren het afgelopen jaar al fors zijn gestegen. Zijn partij pleit samen met de SP voor een huurbevriezing. Ook coalitiepartij PVV wil de huren verlagen, maar durfde hier eerder nog geen toezeggingen over te doen. Eerst wil de partij de onderhandelingen over de voorjaarsnota afwachten.

De door Keijzer voorgestelde aanpassingen in de regels voor huurwoningen moeten "niet over de ruggen van huurders gaan", vindt de Woonbond. Volgens de belangenorganisatie voor huurders lijkt dat nu echter wel te gebeuren. "Als het doel is om het verhuren van woningen aantrekkelijker te maken, dan moet de minister iets doen aan de belasting die verhuurders aan haar moeten afdragen."

Dat is volgens de Woonbond veel effectiever en gaat niet ten koste van de woonlasten van huurders. "De aanpassingen die de minister nu voorstelt zijn bedoeld om het rendement van verhuurders te verbeteren, waarmee de minister hoopt te voorkomen dat verhuurders zullen stoppen met verhuren."

Die huurwet doet zijn werk, maar zou nooit alle woonproblemen oplossen, stelt de Woonbond. "Dus nu er na de invoering van de Wet betaalbare huur nog steeds woonproblemen zijn moet de reflex niet zijn om die wet op de schop te gooien."

De Woonbond hekelt verder gemorrel aan de WOZ-cap, die niet voor het eerst wordt aangepast.

"De 'WOZ-cap' dreigt een nieuw hoofdstuk in te gaan, waarmee de minister erin slaagt om een ongelofelijk ingewikkelde regel nóg complexer te maken", aldus de organisatie. "Het lijkt gelukkig niet om veel woningen te gaan bij deze laatste wijziging, maar het gerommel in het stelsel maakt het voor alle huurders onnavolgbaar."

LEES OOK: Huizenprijs daalt in eerste kwartaal 2025 vergeleken met eind vorig jaar, mede door aanbodgolf van voormalige huurwoningen